Duurzame helden

Maak kennis met onze duurzame helden: toffe merken en bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid. Daar doen we graag zaken mee en waar mogelijk werken we samen, want samen maken we meer impact. Doe jij ook mee? Maak kennis met onze helden en laat je inspireren.

Joe’s Heroes
What’s in a name? Over helden ‘gesproken’. We trappen deze eerste editie van ‘Duurzame helden’ af met Joe’s Heroes, leverancier van duurzame rietjes. Eigenaar Joe Pereboom reisde in zijn tienerjaren de hele wereld over. Hij zag ontzettend veel mooie dingen, maar ook een verwoestende ontwikkeling op het gebied van milieuvervuiling. Dat zette hem aan het denken. “Iemand die in nood verkeert, heeft een held nodig. Dat geldt ook voor onze planeet.”

Duurzame rietjes
Die helden werden rietjes. Joe licht toe: “Rietjes worden vaak maar enkele minuten gebruikt, maar hebben – in het geval van plastic – een blijvende negatieve impact op het milieu. Toen ik zo’n 2 jaar geleden begon, waren er nog nauwelijks duurzame alternatieven op de markt. Ik ging op onderzoek uit en bezocht verschillende fabrikanten. Uiteindelijk viel de keuze op tarwestro, gemaakt van het restproduct van de graanoogst. Na het oogsten van het graan blijven de tarwestelen over. Dit belandt doorgaans op de afvalhoop. Nu kopen wij deze ‘waste’ op bij de lokale boeren en laten we hier rietjes van maken. Een win-winsituatie dus.”

“Rietjes worden vaak maar enkele minuten gebruikt, maar hebben – in geval van plastic – een blijvende negatieve impact op het milieu. Dat is absurd als je erover nadenkt!”

Natuurlijke materialen
“Inmiddels hebben we het assortiment uitgebreid met twee andere varianten: bamboe en gerecycled kraftpapier. Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. We gebruiken voor het maken van de rietjes uitsluitend duurzaam gekweekte bamboe. Rietjes van bamboe hebben als voordeel dat ze herbruikbaar zijn en gewoon in de vaatwasser mogen (40-50 keer).”

Aangename drinkervaring
“De verschillende rietjes garanderen allemaal een aangename drinkervaring en zijn smaakneutraal. Tarwestro komt naar mijn mening het meest overeen met een plastic rietje. Papieren rietjes hebben als nadeel dat ze bij (langdurig) vloeistofcontact slap worden. Wij hebben geïnvesteerd in een uiterst stevige variant, die gemiddeld 15 tot 20 minuten goed blijft. De meeste mensen hebben binnen die tijd hun drankje wel op.”

Plastic rietjes verboden
Vanaf 3 juli komt er een verbod op plastic rietjes. Oude voorraden mogen na de ingangsdatum nog wel worden opgemaakt. De rietjes van Joe’s Heroes vormen een uitstekend alternatief voor plastic rietjes en zien er bovendien ook nog eens mooi uit. De natuurlijke look maakt elke (tropische) cocktail helemaal af. De papieren rietjes zijn ook verkrijgbaar als private label.